Евгения Борисова – Звезден прашец, стил и класа – Списание MODA

Чрез своите модни пробиви  STAR DUST и Evgeniya Borisova Haute Couture , Евгения Борисова превърна името си в синоним на женствена изисканост и артистична индивидуалност. Колекциите ù от бляскави рокли често предизвикват еуфория, обхващаща родните ни знаменитости. Като един истински фактор на модната ни сцена дизайнерката създава модели за всички, които отказват да се сливат с тълпата. В личен план също е благословена.
Жени е щастливо омъжена и има прекрасни синове, които ù помагат при вземането на решения, когато е изправена пред избор, а възможностите и поканите към нея не спират…
Жени, изпълнила си най-съкровените за една жена мечти в живота си.
Да започнем с модната – как я сбъдна?
С много труд, разочарования, търпение и работа. Получих и огромна подкрепа от моя съпруг, без когото нямаше да се справя. След като завърших образованието си, това беше естественото продължение на всичко, което бях учила. Много пъти съм искала да се предам, но моите близки не ми позволиха. Зад блясъка се крият много скици, пътувания и срещи с наистина големи брандове, от които продължавам да се уча, като гледам качеството и възможностите им. В България няма школа или образование, което да покрие нуждата ми от по-задълбочени познания и умения. Човек, дори да иска, няма откъде да научи всичко.
За кого е предназначена модата, която създаваш?
За всички. Нямам ограничения при работата си. Естествено не ми е интересно да създавам канцеларска или офис мода, затова и не конструирам подобни облекла. Не виждам никакво предизвикателство в обикновените кройки и огромните количества масови дрехи. Далеч съм от тази индустрия. Моите модели са за ярки личности със силно изразено присъствие, тези, които отказват да сe сливат с тълпата. Това не ме възпира да приемам предизвикателства и да участвам в конкурси за административни облекла като държавен конкурс за униформи в Агенция „Митници“. Но на българските институции им трябва време да се пречупят, да придобият самочувствие и да има разпознаваемост на униформите, както е в много държави.
Към момента все още се намират в зоната на комфорта и държавните служители обличат модели от миналия век.
Имаш ли си моден идол?
Честно казано не. Постоянно имам нови вдъхновения.
Сред толкова добри артисти, модели и дизайнери наистина ми е трудно да изброя само няколко имена. Присъствието на лица като Кармен Дел’Орефис в света на модата ми служат за пример и ме държат в кондиция. На достолепните 85 години тя все още има какво да покаже и радва сетивата. Такава отдаденост към модата е стимулираща.
Кога реши, че искаш да наложиш името си в модните среди?
Стана случайно и естествено. Интересът на много хора към работата ми я превърна в моя професия. Оттам дойде необходимостта да превърна името си в синоним на качество и стил. Дълго време създавах алтернативна мода, но след време промених насоката, попрището и открих моето призвание.
Стилът и приоритетите ми много се промениха през годините. При вноса на толкова много китайски и готови стоки искам да създавам модели, които трудно се имитират или дори е невъзможно. Така моите дизайни стават различни и разпознаваеми.
Много медии те определят като дизайнерката на звездите. Ти самата възприемаш ли се по този начин?
Да, защо не. (Смее се.) Мога да кажа, че няма популярна личност от сцената или извън нея, с която да не съм работила. С част от тях работата ми е вълнуваща, с други не толкова, но като цяло тя е леко изморителна, защото изискванията и очакванията към мен са доста. Понякога в ателието дори се шегуваме, че от толкова звезди, нямаме обикновени клиенти.
Кои звезди превърнаха работата ти в истинско удоволствие, а не в поредна поръчка?
Тези, които не се страхуват да експериментират и уважават моята работа и преценка. Тита е невероятно харизматичен млад изпълнител. В последно време Емилия заявява присъствието си на сцената абсолютно категорично. Дара Екимова. С Диона направихме няколко проекта, преди да встъпи в редиците на лекия жанр. Лияна, след като се завърна на сцената.  Преди да създаде собствен бранд, Галена беше сред тези артисти и работата ми с нея е била удоволствие.

Как би определила състоянието на модната индустрия в България?
Болезнен въпрос. Модна индустрия в България? Такова понятие няма. Много хора слагат титлата „дизайнер“ пред името си за престиж или реабилитация на името си след бурно минало. Да продаваш китайска стока или готови облекла те прави бизнес лейди, а не дизайнер. Да поръчаш на някого да ушие за теб нещо продаваемо, защото има на кого да го продадеш, също не те прави дизайнер. В България има ишлеме и фабрики, които шият за световни брандове, и шепа колеги, които се борят с нелоялна конкуренция, която нарича себе си дизайнери. Това е модната индустрия като цяло.

А ти самата като доказал се дизайнер с какви предизвикателства се сблъскваш в ежедневието си?
Нови и сложни конструкции, които имат за цел да изкарат старите от рамките и да им придадат ново усещане. Да променим нормите в кроенето и да създадем съвсем различно понятие за сако, рокля или панталон, които, разбира се, трябва да изглеждат красиво и идейно. Искам да изчистим евтиния кич и откровената голота от стила на много момичета и жени. С него се цели единствено провокация, а аз не понасям дрехи, които изглеждат като купени от сексшоп. На сцената е допустимо, но в живота е меко казано отвратително. Тежкият грим, изкуствените коси и мигли в ежедневието, които съчетават с анцуг и отиват на фитнес или разходка в мола в този вид и заливат социалните мрежи с подобни безобразия. Трудно се чупят стереотипи в България, но не е невъзможно. Когато публиката се пренасити, и това ще отмине.
Какви стандарти се стремиш да наложиш чрез бранда си?
Свобода и индивидуалност, съвсем нелишена от стил и класа. Самочувствие и женственост. Артистичност. Изисканост.
Истина ли е, че конкуренцията в модната индустрия е безмилостна?
Чак безмилостна не бих казала. Нелоялна по-скоро. Има много колеги, които обичам подкрепям и уважавам. Има такива, които просто не мога да нарека свои колеги. Истината е една, без конкуренция няма качество. Когато за първи път видях имитация на мой модел, се зарадвах, защото някой беше решил, че съм достойна за подражание. След години това ме подлудяваше, защото се чувствах ограбена. Към днешна дата изпитвам смесени чувства към подобни действия. Може би ми е най-неприятно, ако го направи български колега, защото е грубо, но и това се случва.
ГЛЕДНА ТОЧКА:
Субкултурата на преекспонираната визия и мястото и мястото и на модната сцена днес
Дизайнерката Евгения Борисова, която допринася за блясъка и женствеността на сцената на шоубизнеса у нас, има точен поглед върху тенденциите не само в България, но и в световен мащаб. Както сама отбелязва: „Модата е просто инструмент. Същинският образ на жената е съвкупност от много неща. За мен красотата е субективно понятие и всеки я усеща с различните си сетива. Ако мога да обобщя всичко в една дума, то тя е въздействие на жената, което има върху околните, докато я гледате или общуване с нея”. Стилът и модата постоянно се променят. Все повече усещаме присъствието на новата мода, наложена от Instagram, риалити и поп звезди като Ким Кардашиян, Кайли и Кендъл Дженър, Джиджи и Бела Хадид, Бионсе, Дженифър Лопес, Карди Би, Ники Минаж и балканската икона за този стил Елена Карлеуша. Във визиите им няма рамки и шаблони, не съществуват ограничения и норми. Всичко е позволено, и то по много. Усеща се ярка индивидуалност и присъствие. Основният им инструмент са преекспонираните детайли, а именно впитите кройки, които подчертават извивките им, обемни и дълги коси, ярки цветове и грим с неестествено дълги мигли и маникюр. Всяко едно от гореизброените имена може да продава всичко. Корсети, маратонки, кроп топ, къси панталонки, слънчеви очила, прилепнали рокли с пайети, дантелени бански костюми, неонови аксесоари, високи ботуши и още безброй трендове, макар и неприложими на пръв поглед, те бяха успешно наложени от Instagram кралиците. Критиците, колкото и да изтъкват, че тези прояви са твърде далеч от стилния моден израз, на този етап последователите му продължават да се увеличават. Нещо повече, те са най-влиятелни в социалните платформи и трупат все повече и повече харесвания и последователи. Дойде момент, в който няма как да отричаме този стил и да държим зрителя в зоната на изчистения минимализъм и обрана визия. Години наред модните издания им обръщаха гръб, но дори самата Ана Уинтър отстъпи пред Ким Кардашиян, на която преди години отказа корица с обосновката, че изглежда твърде вулгарно. Само няколко години по-късно Ким изгря на десетки корици на същите модни списания. Към днешна дата всички дизайнери се борят за внимание и колекциите им стават по-търсени и популярни само с едно обличане на тоалета им от правилната звезда.
Бих искала да осъществя проект със звезда от световна величина, за да докажа сама на себе си на себе си, че мога и го заслужавам. Но не по начина, по който ми предлагат много често от Америка. Да си платя за това техните агенции да облекат звезда от техния списък с моя дреха… Това е обидно. Ако се случи, искам да е естествено и заслужено.
С кои награди и постижения се гордееш?
Имам много награди, но най-скъпа ми е статуеткатата от Русия, която получих за най-добър чуждестранен дизайнер по време на Седмицата на модата в Москва. Тя беше най- откровеното и истинско признание, което съм получавала. В България два пъти съм печелила тази награда от различни организатори и също ми е скъпа. Преди години на едно изложение в Лондон получих покана от министъра на културата на Перу за участие в тяхното изложение за мода. Там те представят своите изделия от най-скъпата вълна в света
– алпака. Плащаха целия ми престой, но не приех поканата, защото не очаквах дивиденти от подобна съвместна дейност. Разстоянието е голямо и различните ни култури почти нямат допирни точки.
Много жени мечтаят да се видят в бляскавите ти рокли. Какво още планираш да им предложиш?
Обичам всичките си клиенти и много страдам, когато идват при мен и бюджетът им не покрива желанията им. Така е навсякъде по света. Невинаги можем да си позволим това, което искаме. Качеството и луксът са трудно притежавани заради високата им цена. Аз също искам роклите да бъдат по-достъпни за повече дами, но зад изработката им стоят месеци труд на персонала и следователно заплати и време. За тази цел притежавам и успореден бранд за облекла Ready to Wear – STAR DUST LUXURY FASHION, който е на доста по-достъпни цени. А за да дам на всеки късче от моя стил, миналата година започнах да разработвам серия от дамски и мъжки парфюми с моето име.
Сподели ни за идеята си да създадеш едноименния си парфюм? Какво те вдъхнови?
На всеки исках да предложа частица лукс и уникалност на достъпна цена. Всичко в парфюма е дизайнерски проект – от опаковката и бутилката до самите аромати. Сгушен в дизайнерска торбичка, към парфюма има и картичка за пожелания със златен химикал за изписване на пожелание. Обичам детайлите и обмислям всичко до най-малката подробност.
Какво представлява той?
Опитала съм се да докосна всеки вкус и стил и предложенията са суперразлични като интензитет и съставки. Предлагам дори и веган парфюм, в чието създаване присъстват само ароматни молекули и алдехиди. Абсолютно в мой стил ароматите са нетипични и нито могат да бъдат определени като европейски, нито като ориенталски, изхождайки от това, че са произведени в Дубай.
Коя е дългосрочната цел, която преследваш?
Нямам планове и цели за бъдещето. Ако нещо е писано да се случи, то ще се случи. Искам да съм здрава и да имам идеи и хъс и занапред. Единствено може би бих искала да осъществя проект с някоя звезда от световна величина, за да докажа сама на себе си, че мога и го заслужавам. Но не по начина, по който ми предлагат много често от Америка. Да си платя за това техните агенции да облекат звезда от техния списък с моя дреха… Това е обидно. Ако се случи, искам да е естествено и заслужено.
Как си представяш новото поколение дизайнери?
Има много желаещи да бъдат дизайнери, но не виждам бъдещи кадри. Не заради липса на талант или желание, а поради липса на добри преподаватели и практика, каквато между другото днес няма. Навремето аз съм ходила на практика в текстилния комбинат и съм познавала процеса от създаването на нишката до тъканта, десена и багренето. След като се оттегли поколението, в което имаше тесни специалисти с отделни профили, разговорно наричани кроячи и шивачи, апретористи, тъкачи, десенатори, няма кой да застане на тяхно място. Остават само дизайнерите, които рисуват на лист, но не знаят какво да правят със скицата, ако друг не им ушие дизайна. Човек, който не знае какви възможности има в създаването на една дреха от самото начало, не може да създаде нещо уникално, а просто продължава да се движи в стари коловози. Тук е моментът да кажа, че навсякъде се случват нововъведения. Преди 25 години, когато в училище правех нов десен, проектът ми се осъществяваше за седмици и всичко беше ръчно изрисувано до всяка цветоотделка. Днес това става с помощта на компютъра и дигиталния печат за няколко минути. Ако човек не се развива и не надгражда, не може да бъде коректив или конкурентен. Какво ли остава да дава оценка за успех и развитие в модния бранш…
Ако трябва да направиш прогноза, кой е следващият голям моден тренд в световен мащаб?
За мен всичко в модата се редува. От много пищност се връщаме към изчистените и обрани кройки. От много пъстрота и цвят си даваме почивка с едноцветни и пастелни дрехи. Едно е сигурно, правим все по-сложни кройки и все по-често разбиваме табута. Нормите не са това, което бяха, и стилът вече е относително понятие. В ерата на дигиталните десени и дрехи всичко е възможно!

Интервю: Магдалена Георгиева, Списание МОДА, МАРТ 2020 г.